ماینر چیست؟ انواع ماینر و تاثیر آن در استخراج ارز دیجیتال
ورود تکنولوژی و کامپیوترها به زندگی ما انسانها، سبب تغییرات گستردهای در شیوه زندگی، روشهای کسب درآمد و نیازهای روزمره شده است. امروزه کسب و کارهای زیادی که امور خود را به صورت روشهای سنتی انجام میدادند، از شیوههای دیجیتالی به عنوان جایگزینی مناسب برای انجام امور مهم و روزمره خود استفاده میکنند. یکی از این کسب و کارهای دیجیتال که زبانزد خاص و عام شده نیز تبادل و استخراج ارزهای دیجیتال است و برای استخراج این ارزها، دستگاههای ماینر به کار برده میشوند که در ادامه با هشبینو همراه شوید تا بیشتر درباره ارزهای دیجیتال و ماینر آشنا شوید.
ارزهای دیجیتال (Digital Currencies)
به انواع پول و اموالی که به صورت دیجیتالی و الکترونیکی در دسترس کاربران قرار گرفته و به صورت فیزیکی وجود خارجی ندارد، ارز دیجیتال گفته میشود و این گونه ارزها اشیای قابل لمسی نیستند. از آنجایی که این ارزها به صورت دیجیتالی مورد استفاده قرار میگیرند، پس لازم است تا برای دسترسی به این اموال از طریق سیستمهای دیجیتالی از جمله کامپیوتر و گوشیهای هوشمند اقدام شود. البته این دستگاههای دیجیتال باید مدام به اینترنت متصل باشند و اطلاعات آن در فضای ابری ذخیره شده و این اطلاعات نیز در پنل کاربری کنترل شوند. البته این ارزهای دیجیتال فقط از طریق ماینینگ (استخراج) بدست نمیآیند و میتوان این رمز ارزها را از طریق صرافیهای معتبر موجود در سطح وب خریداری و تبادل کرد.
تاریخچه ارز دیجیتال
ارزهای دیجیتال دارای پیشینه طولانی نبوده و کمتر از 50 سال است که برای اولین بار در دهه 80 و توسط فردی بنام دیوید چائوم و با تاسیس شرکت Digi Cash در شهر آمستردام که سعی در پیادهسازی ایده خود داشت، این موضوع را مطرح کرد. البته این شرکت پس از تلاشهای فراوان در عملسازی این پروژه با شکست مواجه شده و در اواخر دهه 90 میلادی عملا ورشکست اعلام شد. چندی بعد اما یک ارز دیجیتال که به عنوان یک منبع مالی دیجیتالی مطرح شده بود، در کشور آمریکا با برچسب E-Gold به میدان آمد و مورد استقبال بسیاری از مردم قرار گرفت. هرچند این ارز نیز نتوانست آنگونه که باید به روند رو به رشد خود ادامه دهد و شرکت سازنده نیز توسط دولت فدرال آمریکا تعطیل شد.
بیت کوین
سال 2009 جهان با یک تغییر بزرگ مواجه شد و آن ورود بیت کوین (BitCoin) به عرصه رقابت و بنیانگذاری ارزهای دیجیتال بر اساس بلاکچین (BlockChain) است. البته قاعدتا تعداد زیادی از افراد از بدو ورود این ارز دیجیتال از اهمیت و جایگاهی که قرار است در آینده بدست آورد، آگاهی نداشته و نسبت به آن بیتوجه بودهاند؛ اما تا سال 2011 که این ارز دیجیتال تنها ارز موجود در بلاکچین بود. ولی در سال 2017 دیگر ارزهای دیجیتال چون اتریوم نیز پا به میدان گذاشته و اکنون نیز بیش از 1600 ارز دیجیتال در بلاکچین وجود دارند که تبادل میشوند.
ماینر (Miner) چیست؟
به کامپیوترهای سخت افزاری که در مجموعهای از ارتباطات، تراکنشها را تحت بررسی قرار داده و آن را پردازش میکنند و این عملیات به استخراج و تولید کوینهای جدید میانجامد، ماینر گفته میشود. البته برای تولید هر کوین (رمز ارز) به یک ماینر به صورت جداگانه نیاز است. این ماینرها حین انجام عملیات تولید کوین، تراکنش را پردازش میکنند و در زنجیرهای که بلاکچین نامیده میشود، این رمز ارزها ارزشگذاری میشوند. امروزه نیز با افزایش ارزش این رمز ارزها و دلار که تاثیر بسزایی در زندگی روزمره مردم سراسر جهان دارند، تعداد بسیاری از افراد به استخراج این رمز ارزها به وسیله ماینرها متمایل شده و به همین سبب است که ماینرها از اهمیت بالایی برخوردار هستند.
انواع ماینر
ماینرها به صورت کلی براساس ساختار و نحوه کارایی به چندین دسته مختلف تقسیم شده و در سطح بازار عرضه میشوند؛ این منابع تولیدکننده که با پردازش اطلاعات سبب استخراج رمز ارزها شده، هرکدام کارایی، مزایا و معایب متفاوتی هستند که به 4 دسته زیر تقسیم میشوند:
پردازنده مرکزی (CPU):
در ابتدای ورود ارزهای دیجیتال مخصوصا بیت کوین به زندگی مردم، تعدادی از این افراد عادی به استخراج این رمز ارز به صورت گسترده با استفاده از رایانههای شخصی پرداخته و تا قبل از سال 2011 این یک امر عادی تلقی میشد و همانند امروز نبود که برای استخراج این رمز ارزها از ماینرهای اختصاصی استفاده شود.
اما با پیشرفت و فراگیر شدن این رمز ارز، سبب گسترده شدن شبکه شده و بلاک چین را تحت تاثیر قرار داد و با گذشت زمان برای استخراج بیت کوین، استفاده از پردازندههای رایانههای شخصی تقریبا غیرممکن شد؛ زیرا با افزایش قدرت هش شبکه، پردازندههای رایانههای شخصی عملا ناتوان شده بودند، هرچند هنوز هم برای استخراج بعضی از رمز ارزها چون مونرو (Monero) از این پردازندهها استفاده میکنند.
البته امروزه استخراج رمز ارزها با اینکه به پردازندههای رایانههای شخصی به صورت متمرکز وابسته نیست؛ اما در دستگاههای ماینر از این پردازندهها (Central processing unit) جهت پردازش اطلاعات پایه و تبادل این اطلاعات بین قطعات مختلف ماینر استفاده میشود.
پردازنده گرافیکی (GPU):
با اینکه استخراج رمز ارزها در ابتدا فقط به بیت کوین خلاصه میشد؛ اما پس از مدتی نه چندان طولانی، تعدادی رمز ارز جایگزین با نام اختصار آلت کوین (Alternative + Coin = Altcoin) معرفی شد که برای استخراج این رمز ارزها از پردازندههای گرافیکی (Graphics Processing Unit) استفاده میکردند. این ماینرها که با آزمون و خطای محاسبات، به استخراج رمز ارزها میپردازند، از قدرت بالای این پردازندههای گرافیکی استفاده میکنند.
اما طولی نکشید که با افزایش قدرت هش جهت استخراج رمز ارزها با این پردازندههای گرافیکی همانند پردازندههای مرکزی سخت و غیرممکن شد؛ هرچند برای استخراج یکی از رمز ارزهای معروف چون اتریوم، هنوز هم پردازندههای گرافیکی مخصوصا در ایران زیاد استفاده میشوند.
ریگ ماینر (Rig Miner)
به قطعات الکترونیکی که به انجام عملیات گرافیکی (GPU) پرداخته و در سیستمهای کامپیوتری و لپ تاپهای مدرن قرار دارند، ریگ ماینر گفته میشود و استخراج ارزهای دیجیتال به وسیله کارتهای گرافیکی را ریگ ماینینگ مینامند.
این قطعات گرافیکی که از قدرت پردازش بالایی برخوردار بوده، در استخراج رمز ارزها و انجام محاسبات مورد استفاده عده زیادی از افراد قرار گرفته است. رمز ارزهایی از قبیل اتریوم (Ethereum)، اتریوم کلاسیک، مونرو، آیون (Aion) و زیکش (Zcash) به وسیله این کارتهای گرافیک (ریگ ماینر) استخراج میشوند.
مزایای ریگ ماینر
این ریگ ماینرها به دلیل قابل استفاده بودن برای تمامی افراد بدون نیاز به تجهیزات اختصاصی، عدم ایجاد آلودگی صدا و سازگاری با استخراج تمامی رمز ارزها محبوبیت بالایی بین عموم مردم پیدا کرده و حتی با وجود راندمان پایین این دستگاهها، برای مزارع استخراج رمز ارز نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
مدار مجتمع قابل برنامهریزی (FPGA):
همانطور که در رابطه با پردازندههای مرکزی و گرافیکی ذکر شد، این ارزها به مرور دیگر آن کارایی سابق را نداشته و حتی به دلیل مصرف برق بیش از اندازه این پردازندهها، عملا دیگر خبری از سوددهی نبود و سازندگان ماینر نیز به فکر یه راهحل برای این معضل بودند تا در نهایت با ساخت ماینرهایی که در زمان کمتری عملیات ماینینگ را انجام دهند، هزینههای مصرف برق نیز کاهش یافت و مصرف برق این دستگاهها نیز با کاهش قابلتوجهی روبرو شد.
در حالی که برای استخراج رمز ارزها به واسطه کارتهای گرافیکی به بیش از 70 درصد از توان الکتریکی کامپیوتر نیاز بود، با ورود این مدارات مجتمع که برنامه پذیر (Field Programmable Gate Array) بودند، این مصرف توان الکتریکی به کمتر از 10 درصد کاهش یافت و برای راهاندازی مزارع استخراج بیت کوین نیز مزیت قابلتوجهی محسوب میشد.
مدارهای مجتمع اختصاصی (ASIC):
پس از طی یک دوره مستمر، تصور همگان بر این بود که دیگر قرار نیست بعد از مدارات مجتمع (FPGA)، ماینرهای جدید و پیشرفتهتری تولید و عرضه شود؛ اما پس از مدتی دوباره تولیدکنندگان ماینرها دست به اختراع جدیدی زده و با طراحی یک دستگاه اختصاصی (Application Specific Integrated Circuits) استخراج رمز ارز یک قدم رو به جلوی دیگر برداشته و سعی در عملی کردن آرزوها و جاهطلبیهای انسان داشتند.
این دستگاهها با تمرکز روی پردازش دادهها و انجام محاسبات با افزایش میزان هش، سوددهی بیشتری به ارمغان آوردند؛ هرچند این دستگاهها نیز همانند کارتهای گرافیکی از میزان مصرف برق بالایی برخوردار بوده و هزینههای هنگفتی برای تهیه این دستگاهها لازم است. حتی این دستگاهها برای تولیدکنندگان خود نیز هزینههای زیادی داشته و در تعداد فروش بالا به سوددهی میرسیدند.
تولیدکنندگان رمز ارزها برای راهاندزای مزارع ماینر پس از دستگاههای قبلی به سراغ این دستگاهها آمدند که از بهرهوری بیشتری برخوردار بودند.
ماینرهای خوب خانگی از چه ویژگیهایی برخوردار هستند؟
در چندین سال گذشته، به دلیل افزایش قیمت ارزهای دیجیتال، افزایش قیمت دلار، یورو و کاهش ارزش تومان و ریال، عده زیادی از هموطنان و دیگر کشورهای همسایه به سراغ استخراج این رمز ارزها روی آوردند؛ هرچند به دلیل مصرف برق بیش از حد این ماینرها، استخراج رمز ارز نیز با مشکلات و چالشهایی مواجه بود و تولیدکنندگان نیز در بعضی موارد به صورت پنهانی اقدام به راهاندازی مزارع ماینینگ کرده و تعدادی از آنها نیز با برخورد قانونی توقیف و تعطیل گردیدند. مواردی که برای انتخاب دستگاههای استخراج کننده رمز ارز باید رعایت شود، بدین صورت است که:
- قدرت پردازش یا هش ریت دستگاه به میزان قابلتوجهی بالا باشد و جهت انجام محاسبات و استخراج رمز ارز در زمان کم کافی باشد.
- میزان سر و صدا و گرمای تولیدی این دستگاهها زیاد نباشد و با فنهای خنککننده مشکلات دمای بالای این دستگاهها رفع شود.
- از آنجایی که فرآیند ماینینگ نیاز به روشن بودن دستگاهها به صورت 24 ساعته دارد؛ میزان برق مصرفی این دستگاهها زیاد نباشد تا هزینههای مصرف برق کاهش یابد.
- از خرید دستگاههای گران قیمت خودداری کرده و براساس بودجه و میزان سوددهی آن، هزینه کنید.
نکته: خرید ماینرهای خانگی نیاز به رعایت نکات و شرایط محل زندگی دارد؛ جهت خرید ماینرهای خانگی با کارشناسان ما در هشبینو تماس حاصل فرمایید تا شما را در این امر مهم یاری کنند.
برای استخراج ارزهای دیجیتالی به چه لوازم و اقداماتی نیاز دارید؟
برای استخراج رمز ارزها و فراهم نمودن شرایط آن، لازم است تا ابتدا وسایلی را تهیه کرده و اقداماتی را جهت پیشبرد امور انجام دهید که در ادامه برایتان آوردهایم:
- فراهم کردن نرم افزارهای مورد نیاز جهت کنترل ماینینگ
- سیستمی با سخت افزارهای قدرتمندی چون CPU، GPU، مادربرد، رم و منبع تغذیه
- کنترل عملکرد سخت افزارها و حفظ ایمنی آنها
- عضویت در استخرهای ماینینگ (Mining Pool)
- بروزرسانی نرم افزارها و در صورت نیاز ارتقا سخت افزار
- ایجاد والتهای معتبر جهت جمعآوری سودهای استخراج ارز
- فراهم نمودن فنهای خنککننده و اینترنت پرسرعت برای سیستمهای استخراج ارز
نکته: دستگاههای ماینر ممکن است پس از مدتی ماینینگ، از کار افتاده و از سرعت و قدرت قبلی برخوردار نباشد. حال این ضعف ممکن است حاصل خرابی و یا قدیمی شدن سخت افزارهای مورد استفاده باشد. اما مورد دیگری باید مدنظر قرار گیرد و آن بروزرسانی و تغییر در استخراج رمز ارزهای موجود در بلاکچین است و روشهای قدیمی استخراج رمز ارز دیگر بکار نیاید. جهت تعمیرات ماینرها نیز میتوانید با کارشناسان ما در هشبینو تماس حاصل کرده و از راهنماییهای آنها بهرهمند شوید.
جمعبندی
در این مقاله ما سعی کردیم تا شما را هر چه بیشتر و بهتر با ماینر، انواع آن و ارز دیجیتال آشنا سازیم. ما با ارائه پیشنهادهایی شما را در تهیه نمودن دستگاه، سیستم، سخت افزار و نرم افزارهای مورد نیاز جهت استخراج رمز ارزها یاری دادیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با انتخاب ماینر، استخراج رمز ارز و تعمیرات ماینر با کارشناسان ما در هشبینو تماس بگیرید.